Słodycze reklamowe w wersji czekoladowej – jak wykonać je samodzielnie?

Słodycze reklamowe

Słodycze reklamowe

Reklamowe słodkości to niezwykle szeroka kategoria produktów, do której zalicza się między innymi wyroby przyrządzone na bazie czekolady. Mogą mieć one formę tabliczek, bombonierek lub pojedynczych czekoladek. Do wyboru mamy słodycze z czekolady mlecznej, gorzkiej, deserowej czy białej. Posiadać mogą one również rozmaite dodatki takie, jak orzechy, kandyzowane owoce czy różnego rodzaju nadzienia. Czekoladowe słodycze to doskonały pomysł na prezent dla klienta, na przykład z okazji jubileuszu marki, Wielkanocy czy Bożego Narodzenia. Tego typu deser można z łatwością przygotować samodzielnie w zaciszu domowej kuchni.Domowej roboty czekoladowe słodycze reklamowe mają całe mnóstwo zalet. Zalicza się do nich między innymi fakt, iż są one pozbawione sztucznych dodatków takich, jak emulgatory, syntetyczne dodatki czy różnego rodzaju substancje konserwujące i żelujące. Przygotowując takie słodkości samodzielnie, możemy w dowolny sposób regulować ilość kakao, tłuszczu oraz cukru.

Przygotowując czekoladowe słodycze reklamowe, szczególną uwagę zwrócić należy na jakość zastosowanych składników. Dotyczy to głównie kakao. Produkt wykonany na bazie wysokiej jakości ziaren kakaowca nie zawierać będzie zbędnych dodatków, których jedynym zadaniem jest zwiększenie objętości i masy produktu.

Jak krok po kroku samodzielnie przygotować czekoladowe słodycze reklamowe? Pierwszy krok to zagotowanie w rondelku 1 szklanki mleka. Następnie dodajemy do niej 100 g masła i mieszamy aż do rozpuszczenia. W kolejnym etapie wsypujemy 2/3 szklanki cukru i 3 łyżki kakao. Mieszamy do uzyskania ciemnobrązowego, jednorodnego płynu, który następnie przelewamy do miski i dodajemy 200 g mleka w proszku. Miksujemy aż do zlikwidowania grudek. Następnie, wlewamy masę do foremki i wstawiamy do lodówki. Do takiej czekolady dodać możemy również swoje ulubione dodatki – rodzynki, orzechy czy kandyzowane owoce. Gotową masę można również umieścić do małych foremek – uzyskamy w ten sposób jedyną w swoim rodzaju, domowej roboty bombonierkę.